maanantai 1. huhtikuuta 2013

Budabest, Unkari

Budapest


Budapest on unohtumaton kaupunki viettää kaupunkiloma. Budapestin sillat vievät Tonavan yli yhdistäen kaksi aikoinaan itsenäistä kaupunkia. Budan puolella maisemaa hallitsee linnakukkula madjaarien pitkästä historiasta todistavine jyhkeine monumentteineen. Joen itärannalla Pest henkii Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian aikaista loistoa.
Shoppailijaa kutsuvat Budapestin modernit ostoskeskukset sekä Váci utca -kävelykatu tyylikkäine liikkeineen. Ostoskatu johtaa Vörösmartyaukiolle, missä on kaupungin kuuluisin kahvila, 1870 perustettu elegantti Gerbeaud.
Budapestin upeat kylpylät ovat elämys! Kylpyläkulttuurin juuret ulottuvat aina 1500-luvulle ottomaanien hallituskauteen. Kylpylöissä nautitaan maan uumenista pulppuavien termaalisten vesien voimasta ja erilaisista rentouttavista hoidoista.
Budapestissa ilta henkii romantiikkaa. Kynttiläillallisen jälkeen on musiikin vuoro – Budapestissa se kaikuu niin maailman kauneimpiin kuuluvassa oopperatalossa, operettiteatterissa kuin jazzklubien hämärässä.

Plussat ja miinukset

Plussat
  • Paljon tasokkaita taide-, musiikki- ja kulttuuritapahtumia
  • Hintataso on melko edullinen
  • Nautinnollisia ruokaelämyksiä
  • Kaupungissa on helppo liikkua julkisilla kulkuvälineillä
miinukset
  • Miljoonakaupungin liikenne on ajoittain hyvin ruuhkaista
  • Suuret hintaerot kaupunginosittain

Unkari


Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

Unkarilla on pitkä ja monivaiheinen menneisyys ja kulttuuri. Välittömät unkarilaiset ottavat suomalaiset vastaan sukulaiskansanaan. Maassa tulee toimeen englannin- ja saksankielellä, mutta unkarilaiset ilahtuvat, jos ulkomaalainen osaa muutaman sanan unkaria.
Kirkoissa on kohteliasta olla asiallisesti pukeutunut. Museoissa salamavalon käyttö on kielletty.
Useimmissa virastoissa on puolen päivän aikaan lounastunti, mutta kaupat ovat avoinna myös keskipäivällä.

Pyhäpäiviä
1.5. vappu
20.8. Unkarin perustajan, Pyhän Tapanin päivä
23.10. vuoden 1956 kansannousun muistopäivä

Pyhäpäivinä liikkeet, virastot ja pankit ovat kiinni. Osa museoista ja nähtävyyksistä voi myös olla kiinni.

Ruokakulttuuri

Unkarilainen ruoka on herkullista ja mausteista, paprikaa käytetään runsaasti. Kevyempiä ruokia ovat kala, kana ja hanhi. Riistaruokia, kuten villisikaa, metsäkaurista ja peuraa on myös tarjolla.

Alkuruokana tarjoillaan usein keittoa. Tunnetuin unkarilainen erikoisuus on gulassi gulyás, keitto, jossa on naudan tai lampaan lihaa, silavaa, sipulia, paprikaa, tomaattia ja porkkanaa. Ujházy on vihanneksilla höystetty kullankeltainen kanakeitto. Kalakeitto halászlé ja Balatonin kuha ovat maukkaita.
Pääruokana nautitaan mm. paprikakanaa ja keitettyjä taikinanokareita paprikás csirke nokedlivel. Muita herkkuja ovat paistettu hanhenmaksa unkarilaiseen tapaan sekä hapatettuihin kaalinlehtiin käärittyä liha-riisitäytettä ja lientä sisältävät kaalikääryleet töltött káposzta. Túrós csusza on rahkapiimällä, kermaviilillä ja käristetyillä silavakuutioilla höystetty pasta.
Jälkiruuista tunnetuimpia ovat ohukaiset palacsinta. Rétes on rusinoilla, rahkalla ja omenalla tai kirsikoilla täytetty piirakka. Somlói galuska on sokerikakun paloista, vaniljakastikkeesta, saksanpähkinöistä, rusinoista, kermavaahdosta ja suklaakastikkeesta valmistettu herkku.

Tunnettuja viinimerkkejä ovat Tokaji ja Egri Bikavér. Suosittuja valkoviinejä ovat Muskotály, Rizling, Furmint, Zöld Szilváni ja Tramini ja punaviinejä Cabernet, Pinot Noir ja Kékfrankos.
Unkarilaista snapsia, pálinkaa, nautitaan ennen ateriaa tai sen päätteeksi. Pálinkaa valmistetaan kirsikoista cseresznye, aprikooseista barack ja luumuista szilva. Unicum-yrttilikööri sopii aterian päätteeksi. Unkarilaisia oluita ovat Dréher, Aranyászok, Köbányai ja Soproni.

Budapestissa kolmen ruokalajin ateria juomineen maksaa 4 000–6 000 HUF. Pienessä paikallisessa ravintolassa voi lounaan saada noin 1 000 forintilla ja illallisen 2 000 forintilla.

Hyvää ruokahalua – Jó étvágyat!

Faktoja

Aikaero
Kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.
Asukasluku
n. 10,2 miljoonaa
Hintataso
Hintataso on melko edullinen. Elintarvikkeet ovat edullisia, samoin ateriointi paikallisissa ravintoloissa. Tasokkaimmissa ravintoloissa hinnat ovat lähes samat kuin Suomessa. Tuliaisostokset ovat paikallisten tuotteiden osalta huokeita, tuontitavara on Suomen hinnoissa.
Kieli
unkari. Budapestissa puhutaan myös jonkin verran saksaa ja englantia.
Pinta-ala
93 000 km²
Pääkaupunki
Budapest, noin 1,8 miljoonaa as.
Uskonto
roomalaiskatolisuus
Valtiomuoto
tasavalta
Valuutta
Unkarin forintti.
  • Jännite

    Jännite on 220 V ja pistorasiat ovat samanlaiset kuin Suomessa.
  • Matkavaluutta
    Unkarin valuutta on forintti (HUF). Matkavaluutaksi voi ottaa euroja.

  • Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet
    Suomen kansalainen tarvitsee Unkariin matkustusasiakirjaksi voimassaolevan passin tai henkilökortin. Lapsilla tulee olla oma passi 25.6.2012 alkaen.
    Important information for non-Finnish citizens
    If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.