maanantai 14. tammikuuta 2013

arabiemiirikunnat

Seitsemästä emiraatista koostuva Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Arabian niemimaan koillisosassa, Omanin- ja Persianlahden rannalla. Dubai tunnetaan valtavista ostoskeskuksistaan, pilvenpiirtäjähotelleistaan ja mielikuvituksen rajoja hipovista rakennushankkeistaan. Tämä huippumoderni lomamaa upeine hiekkarantoineen, erinomaisine golfkenttineen, huvittelu- ja ostosmahdollisuuksineen tarjoaa kävijälleen ainutkertaisia lomaelämyksiä.

Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

1.1.  uudenvuodenpäivä
2.12.  itsenäisyyspäivä (kaksipäiväinen juhla, kaupat normaalisti avoinna)
24.12.  joulu 24.–26.12. (ei muslimeille)

Dubaissa on hallitsevana arabikulttuuri tapoineen ja perinteineen, mutta myös muut kulttuurit ja kansallisuudet hyväksytään. Katukuva on värikäs ja eksoottinen, samoin kielten kirjo.

Kauniit tavat ovat kaiken kanssakäymisen perustana. Kiireessäkin muistetaan tervehtiä, kätellä, vaihtaa poskisuudelmat, kysyä kuulumiset. Ostoksilla kohtelias matkailija saa aina hyvän palvelun. Paikalliset asukkaat ovat ystävällisiä.

Hallitsijasuku on kunnioitettu ja sen miespuolisten jäsenten kuvia näkee kaupoissa, ravintoloissa, tien varsilla ja hotelleissa. Kansa saa hallitsijasuvulta yllättäviä lahjoja, mm. ylimääräisiä vapaapäiviä, joista useimmiten ilmoitetaan vasta viime hetkellä. Tämä saattaa aiheuttaa muutoksia esim. retkiohjelmaamme sekä kauppojen aukioloaikoihin.

Alkoholia tarjoillaan vain hotellien (ei huoneistohotellien) ravintoloissa ja baareissa.

Valokuvaus on rajoitettua. Asuin- ja hallintopalatsien, hunnutettujen musliminaisten, rukoilevien ihmisten ja vihreäpukuisten poliisien valokuvaus on kielletty. Ihmisiä kuvattaessa on kohteliasta pyytää lupa.

Uskonto Arabiemiriikuntien virallinen uskonto on islam ja laki perustuu Koraaniin. Sharia-oikeuden rinnalla on käytössä länsimaalaistyyppinen rikos- ja siviilioikeus. Perjantai on islaminuskon mukaan pyhäpäivä. Silloin esim. virastot ja pankit ovat kiinni. Souk-alueet ja pienemmät ostoskeskukset avaavat ovensa vasta iltapäivällä, mutta suurimmat ostoskeskukset ovat avoinna normaalisti.

Moskeijoihin ja niiden pihoille on muiden uskontokuntien edustajilta pääsy kielletty lukuunottamatta Jumeirahin moskeijaa, jossa on mahdollista vierailla tiettyinä aikoina.

Ramadan Islaminuskoisten paastokuukausi kestää 29–30 päivää. Sen alkamispäivä ja kesto määräytyvät kuun kierron mukaan ja vuosittain Ramadan aikaistuu 11 päivää. Vuonna 2013 Ramadan alkaa n. 9.7. ja se päättyy n. 8.8.2013 alkavaan kolmepäiväiseen Eid el Fitr -juhlaan.

Paastokuukauden aikana syöminen, juominen ja tupakointi on kielletty yleisillä paikoilla aamun valkenemisesta aina pimeän tuloon asti. Matkailijoiden odotetaan noudattavan samaa syömättömyyden sääntöä päiväsaikaan. Kaduilla, ostoskeskuksissa, hotellien yleisissä tiloissa ja uimarannalla ei saa syödä, juoda, tupakoida eikä syödä purukumia. Hotellien ulkopuoliset ravintolat ja kahvilat ovat suljettuina päivällä ja avaavat ovensa vasta auringonlaskun jälkeen. Myös suurin osa hotellien ravintoloista on päivällä suljettu. Iltaisin kadut, kahvilat ja ravintolat täyttyvät ihmisistä. Virastoissa, posteissa ja kouluissa on lyhennetty työpäivä. Ramadan vaikuttaa jonkin verran myös liikkeiden aukioloaikoihin. Osa liikkeistä on avoinna aamupäivällä noin klo 9–13 ja klo 19:n jälkeen. Spinneys-supermarketeista osa on avoinna klo 8–1, osa 24 t. Rantapuistojen palveluissa ja huvittelupaikkojen aukioloajoissa saattaa olla muutoksia, samoin illanviettopaikkojen ohjelmissa ja aukioloajoissa. Tarkista etukäteen aukioloajat. Elävän musiiikin ja tanssin esittäminen on kiellettyä.

Islamilaiset pyhät ovat liikkuvia juhlapäiviä, joiden ajankohta määräytyy kuun asennon mukaan. Ramadania seuraava paastonkatkaisujuhla Eid al Fitr kestää kolme vuorokautta, kuten myös noin kaksi kuukautta myöhemmin pyhiinvaelluskuukauden päättävä uhrijuhla Eid Al Adha. Juhla alkaa vuonna 2013 n. 15.10. Virastot ja liikkeet suljetaan ainakin yhdeksi, osa kolmeksi päiväksi. Eid al Adhan aikana osa liikkeistä on auki vain iltaisin. Virastot, museot ja pankit ovat kiinni. Katukuva on juhlapyhinä värikäs, sillä kadut täyttyvät naapurimaista mm. Saudi-Arabiasta, Qatarista ja Omanista tulevista vieraista.
Islamilaisen kalenterin uudenvuodenpäivä on n. 15.11.2012 ja n. 4.11.2013.

Ruokakulttuuri

Arabiemiirikunnissa on tarjolla koko maailman keittiöiden kirjo. Paikallinen oma ruoka on libanonilaispainotteista arabiruokaa. Olennainen osa ateriaa on pitaleipä, joka toimii myös haarukkana. Riisiä tarjoillaan miltei joka aterialla. Aterian lisänä maistuvat mm. seesaminsiemenistä ja kahviherneistä tehty tahna hoummus sekä mintulla maustettu salaatti tabouleh, jossa on tomaattia sekä sipulia, persiljaa ja murskattua vehnää eli kuskusia.

Arabialaisia pääruokia ovat mm. kokonainen lammas riisipähkinäpedillä ghuzi, riisillä täytetyt viininlehtikääryleet warak enab, täytetyt kesäkurpitsat koussa mahshi, maustelammas riisin kera makbous ja vehnälammaspaistos hareis.

Suosittuja jälkiruokia ovat leipävanukas umm ali ja ruusuvedellä maustettu maitovanukas mehalabiya. Lampaalla tai kanalla ja salaatilla täytetty pitaleipä shawarma on ravitseva välipala. Buffetlounas hotellissa juomineen maksaa n. 200 AED. Tavallisessa ravintolassa lounaan voi saada 20–25 dirhamilla. Hyvää ruokahalua – Bel hana u sefa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti