maanantai 14. tammikuuta 2013

Bulgaria

Mustanmeren rannalla, Balkanin kaakkoisosassa sijaitseva Bulgaria on yksi suomalaisten suosikkilomamaista. Loivasti syvenevät, lapsiystävälliset rannat houkuttelevat perheen kesken lomailevia. Maan hintatasokin hemmottelee lomailijoita. Bulgarian rantalomakohteista löytävät omansa myös nuorekkaan ja vauhdikkaan iltaelämän ystävät. Mustanmeren rannikolla sijaitsevat myös maan kolmanneksi suurin kaupunki Varna vilkkaine ostoskatuineen sekä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva kaunis, historiallinen Nessebarin kaupunki.

Tapakulttuuria

Bulgarialaiset käyttävät puhuessaan paljon elekieltä. Toisin kuin muualla Euroopassa, pään pudistaminen Bulgariassa tarkoittaa kyllä. Ei on puolestaan pieni nyökkäys ylöspäin. Tosin nuorempi sukupolvi käyttää jo länsimaalaisia eleitä.
Tavattaessa on tapana kätellä, samoin erottaessa.
Bulgariassa on myös meille suomalaisille tuttu tapa koputtaa puuta kun toivotaan asioiden menevän suunnitelmien ja toiveiden mukaan. Pöytää ei kuitenkaan koputeta alapuolelta, koska pöydän alla uskotaan asuvan paholaisen.
Bulgarian kansalaisista n. 80 % on ortodokseja, n. 13 % muslimeja ja n. 7 % muihin uskontoihin kuuluvia.

Ruokakulttuuri

Bulgarialainen keittiö on kotoisa ja konstailematon. Maan värikkään historian aikana monet valloittajakansat ovat jättäneet jälkensä bulgarialaiseen ruokapöytään. Tyypillistä bulgarialaiselle keittiölle ovat raikkaat, oman pellon vihanneksista tehdyt salaatit, herkullinen tuore jugurtti, tuntikausia savipadassa haudutetut liharuuat ja makeat jälkiruokaleivonnaiset.

Bulgarialaisia herkkuja
banitsa, sirene-juustolla täytetty filotaikinaan leivottu piirakka
kashkaval pane, paneroitu edam-tyyppinen juusto
kavarma, saviruukussa haudutettu lihapata
kebaptsheta, grillattu jauhelihavarras
kjopalu, munakoiso-valkosipulitahna
lefer, valkolihainen Mustanmeren kala
ljytenitsa, paprika-tomaattitahna
kjyfteta, grillatut lihapullat
meshena skara, annos grillattua jauhelihaa ja lihaa
moussaka, peruna-jauhelihavuoka
palneni tsushki/piperki, riisillä ja jauhelihalla täytetyt paprikat
parsheni tikvitshki, paistetut kesäkurpitsaviipaleet valkosipulikastikkeen kera
sarmi, riisi-jauheliha- tai kasvis-riisiseoksella täytetyt viininlehti- tai kaalikääryleet
shopska salata, tomaatti-kurkku-paprikasalaatti, jonka päällä on raastettua sirenejuustoa
shishtseta, varras
sirene po shopski, savipadassa tomaattien ja paprikoiden kera haudutettua sirene-juustoa
snezanka salata, jugurtti-kurkku-valkosipulisalaatti
tarator, valkosipulilla maustettu jugurtti-kurkkukeitto
zaza, paistettuja tai marinoituja Mustanmeren pikkukaloja

Ruokajuomana voi nauttia hyvää bulgarialaista viiniä. Laadukkaita valkoviinejä ovat mm. Khan Krum Traminer, Domaine Boyar Muscat ja Targovishte Chardonnay. Punaviineistä kannattaa kokeilla esim. Lambolinin ja Loviconin cabernet savignon- tai merlot-viinejä. Pieneenkiin juhlaan sopii Iskran kuohuviini. Snapseja ovat mm. aniksella maustettu mastika ja hedelmäviina eli rakija. Paikallisia oluita ovat Astika, Zagorka ja Varnassa valmistettava MM.

Ateria keskihintaisessa ravintolassa juomineen maksaa noin 15 BGL (7,70 €). Edullisimmillaan lounaan juomineen voi saada 10–15 levalla (5–7,70 €).
Hyvää ruokahalua – Dobar apetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti