torstai 17. tammikuuta 2013

Espanja

Espanja on yksi lomamaiden ehdottomista klassikoista. Hyvät hiekkarannat, kiinnostavat kaupungit ja nähtävyydet tarjoavat lomaelämyksiä moneen makuun. Auringon hellimään Espanjaan kuuluvat komeat golfviheriöt, iltapäivän levollinen siesta ja yöhön venyvät herkulliset illalliset.
Elämää vietetään kaduilla, aukioilla, rannoilla – siellä missä on muita ihmisiä – ja aina on aikaa juhlaan, fiestaan.

Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

Espanjaan tullaan nauttimaan rantalomasta, antoisista retkistä, hyvästä ruuasta ja vilkkaasta iltaelämästä. Tästä johtuen pukeutumistyyli on suhteellisen vapaa. Uima- ja ranta-asu sopivat kuitenkin vain rannalle. Kaupunkikohteissa pukeudutaan helteelläkin asiallisesti, samoin kirkkoihin ja museoihin tutustuttaessa.

Siesta on espanjalainen tapa viettää lepotauko päivän kuumimpaan aikaan n. klo 13.30–16.30, jolloin kaupat, toimistot ym. ovat suljetut.

Pyhäpäiviä
1.1.       uusivuosi Año Nuevo
6.1.       loppiainen Epifania
19.3.     isänpäivä San José
28.3.13 kiirastorstai
29.3.13 pitkäperjantai
1.4.13.  pääsiäispäivä
1.5.      vapunpäivä Día del Trabajo
25.7.     Santiagon, Espanjan suojeluspyhimyksen päivä
15.8.     Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä Asunción de Nuestra Señora
12.10.   Kolumbuksen päivä Día de la Hispanidad, Día de la Virgen del Pilar
1.11.     pyhäinpäivä Día de todos los Santos
6.12.     perustuslain päivä Diá de la Constitución
8.12.     synnittömän sikiämisen päivä Inmaculada Concepción
25.12.   joulupäivä
Ruokakulttuuri

Aamiainen desayuno tarjotaan klo 8–10, lounas almuerzo klo 13–15.30 ja illallinen cena klo 20 alkaen puoleen yöhön.
Ravintolat on luokiteltu haarukoilla, esim. 4 haarukan ravintola on korkeatasoinen. Myös cafeterioiksi luokitelluista paikoistakin voi saada maittavan aterian.

Alkupaloja
Tapas on alkupalaksi ja välipalaksi tarkoitettu ateria; pieni lautasellinen lämpimiä tai kylmiä suupaloja. Tapaksia on kymmeniä erilaisia ja jotkut kahvilat ovat erikoistuneet pelkästään niihin. Tapaksia ovat mm. friteeratut mustekalarenkaat calamares à la romana, espanjalainen peruna-sipulimunakas tortilla española, lihapullat albondigas, etanat caracoles ja juusto queso. Pulpo a la Gallega on mustekalaa oliiviöljyllä ja paprikamausteella maustettuna. Oliivit aceitunas tulevat usein hellepäivänä viinilasillisen tai oluen kyytipojaksi. Cadizin alueen oma alkupala on kaurakeksiä muistuttava uppopaistettu keksi, jonka sisälle on leivottu pieniä katkarapuja tortillita de camaron.

Pääruokia
Kuuluisin espanjalainen ruoka on sahramilla maustettu paella, jossa on riisin ja vihannesten lisäksi äyriäisiä, lihaa, kalaa tai kanaa. Paella mariscos sisältää merenantimia. Paellaa syödään yleensä lounaalla. Gazpacho on kylmä andalusialainen vihanneskeitto, Arranque on Cadizin ja Rotan alueen tiiviimpi kylmä vihanneskeitto. Leipää tarjotaan tomaatilla ja öljyllä kostutettuna pa amb tomaque. Päällä voi olla mm. ilmakuivattua kinkkua jamon serrano. Conejo con cebolla ja conejo al ajillo ovat kaniinia, edellinen sipulin, jälkimmäinen valkosipulin kera. Sisäfile solomillo tarjoillaan sellaisenaan grillattuna tai erilaisten kastikkeiden kera. Välikyljys entrecote on edullisempi vaihtoehto, bistec on ohut pihvi. Navarralainen los pimientos del piquillo on kalalla, äyriäisillä tai lihalla täytetty paprika. Kanaa pollo on tarjolla useimmiten grillattuna tai kuorrutettuna.
Merenantimia tarjoavat marisco-ravintolat, joista galicialaiset ovat maineikkaimpia, Cadizin ja Rotan alueella kannattaa ehdottomasti kokeilla "Valon rannikon" omia uppopaistettuja mereneläviä freiduras. Maukkaita Välimeren kaloja ovat mm. kulta-ahven dorada, kampela platija, meriantura lenguado, valkoturska merluza, miekkakala pez espada sekä meriahven mero. Muita merenherkkuja ovat katkaravut gambas, suuret katkaravut langostinos, hummeri langosta, simpukat almejas, sinisimpukat mejillones ja mustekalat calamares. Merikrotti rape on parhaimmillaan valkosipulin kera.

Jälkiruokia
Tyypillisiä jälkiruokia postres ovat rapeakuorinen viineri ensaimada, karamellivanukas flan, viskillä kostutettu jäätelökakku tarta de whisky ja mansikat kermavaahdon kera fresas con nata. Cadizin makea pulla tai Jerezin torttu maistuvat kahvin kera. Arroz con leche on kylmää sokerilla ja kanelilla maustettua riisipuuroa. Kylmää kookosmaitoa horchata nautitaan kuumina päivinä jääpalojen kera. Vesimeloni sandia on raikas jälkiruoka helteellä. Kataloniassa suosittuja ovat myös katalonialainen vanukas crema catalana ja tuorejuusto hunajan kera mel i mató.

Kahvit
Iso kuppi kotoisen makuista kahvia on café largo tai café americano. Café con leche sisältää puolet kahvia ja puolet kuumaa maitoa. Café solo on pieni kupillinen vahvaa kahvia. Café cortado on café solo maitotilkan kera. Carajillo on kupillinen kahvia, johon on lisätty tilkka brandyä. Café hielo virkistää keskikesän kuumuudessa.

Juomia
Voit nauttia aperitiiviksi lasillisen sherryä jerez. Ruokajuomana on yleensä olut cerveza tai viini vino: punaviini vino tinto, roséviini vino rosado, valkoviini vino blanco, talon viini vino de la casa. Tunnetuimpia ovat Penedesin ja Riojan alueiden viinit unohtamatta Jerezin alueen tuotteita, kuten Tio Pepe tai muita alueen sherryjä Rotan makea jälkiruokaviini on nimeltään Tintilla. Suosittu Mallorcan viini on Binissalem. Kuohuviineistä cava tunnetuimmat ovat Codornìu ja Freixenet.
Suosittu raikas ruokajuomasekoitus on tinto de verano, jossa on punaviiniä ja Gaseosa-juomaa. Muita suosittuja juomia ovat mm. punaviiniin tehty booli sangria, Kataloniassa juodaan kuohuviinistä tehtyä sangriaa cavasangria ja Hierbas-yrttilikööriä, jota saa kuivana seco tai makeana dulce. Zumo natural on tuoreista hedelmistä puristettua mehua.

Ateria keskihintaisessa ravintolassa juomineen maksaa n. 30 €. Lounas paikallisessa pikkuravintolassa juomineen maksaa 10–15 €.

Hyvää ruokahalua – Buen provecho!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti