maanantai 14. tammikuuta 2013

Egypti

Pohjoisessa Välimereen ja idässä Punaiseenmereen rajautuva Egypti lukeutuu Lähi-Idän ja koko arabimaailman mielenkiintoisimpiin maihin. Muinaisen Egyptin ainutlaatuisiin monumentteihin kuuluvat mm. Kairon eteläpuolella kohoavat Gizan pyramidit sekä maan valtasuonen Niilin länsirannalla, nykyisen Luxorin kupeessa levittäytyvän Kuninkaiden laakson hauta-alue. Maailmankuulujen historiallisten nähtävyyksien ohella Egypti tarjoaa aurinkoa, valkohiekkaisia rantoja ja ainutlaatuisen upeat sukellus- ja snorklausmahdollisuudet Punaisenmeren ihmeiden äärellä.

Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

Egyptissä vastaantulijaa tervehditään käsi sydämellä, joka osoittaa kunnioitusta tervehdittävälle. Hyvän huomenen tervehdykseen sabah el kher vastataan sabah en nuur. Tutuille voidaan vastata myös sabah il jasmin/asal/istah/ful eli jasmiinin/hunajan/kerman/kukantuoksuista huomenta.
Egyptiläiset ovat ystävällisiä, he pysähtyvät viittomaan tietä kartan kanssa harhailijalle tai vievät jopa kädestä pitäen oikeaan osoitteeseen. He eivät pane pahakseen, jos matkalla katsotaan muutama hajuvesi- ja papyruskauppa, juodaan teetä ja hierotaan kauppaa. Tinkiminen on näytelmä, josta sekä myyjän että asiakkaan oletetaan kiireettömästi nauttivan.
Muslimien tärkein rukouspäivä on perjantai, jolloin miehet pyrkivät rukoilemaan keskipäivän rukoushetken aikana moskeijassa. Puolenpäivän aikaan liikenne hiljenee, osa liikkeistä sulkee oven­sa. Moskeijan minareeteista kuuluu rukouskutsu ja Koraanin säkeitä, muslimit kääntyvät kohti Mekkaa.
Maan kristittyjen pyhäpäivä on sunnuntai, mutta käytännössä useimpien ainoa vapaapäivä on perjantai. Uskonto leimaa jokapäiväistä elämää. Koraanin sääntöjä noudatetaan niin tavoissa kuin ruokailuissa.
Perinne ja nykypäivä kohtaavat toisensa pukeutumisessa; isoisä kulkee galabeijassa ja turbaani päässä, nuoriso pukeutuu länsimaisiin vaatteisiin. Naiset eivät hunnuta kasvojaan, mutta peittävät usein hiuksensa vieraiden katseilta.
Iäkkäät henkilöt eivät asetu mielellään valokuvattaviksi, sen sijaan esim. kamelin omistajat jopa tyrkyttävät kameliaan kuvaan. Mikäli kuvaat, varaudu maksamaan kuvauksesta kamelin omistajalle. Lapsille voi antaa kuvauspalkkioksi esim. kynän. Kysy lupa kuvaamiseen. Museoissa peritään yleensä kuvausmaksu. Video- ja digikameroita ei saa viedä kaikkiin museoihin eikä kaikille raunioille. Huom. Egyptiläisessä museossa, Khefrenin pyramidin sisällä ja Pyhän Katariinan luostarialueen kirkossa sekä ikonigalleriassa kuvaaminen on kielletty.


Pyhäpäiviä– 15.11.12 islamilainen uusivuosi
– 11.1.12 itsenäisyysjulistuksen vuosipäivä

Pyhää vietetään Egyptissä uskonnosta riippuen sekä perjantaina että sunnuntaina. Kumpanakin päivänä osa liikkeistä ja ravintoloista on avoinna. Muslimeilla ja koptikristityillä on omat vuosittaiset juhlapäivänsä.

RamadanRamadan, muslimien paastokuukausi, kestää 28–30 päivää. Sen alkamispäivä ja kesto määräytyvät kuun kierron mukaan. Ramadan on vuosittain siirtyvä kuukausi eli kuukalenterin 9. kuukausi. Vuonna 2013 Ramadan alkaa n. 9.7. 

Ramadanin aikana auringonnousun ja -laskun välillä muslimin tulee pidättäytyä syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja päihteiden käytöstä sekä jopa nautintojen ajattelemisesta. Aamiainen iftar nautitaan auringon laskettua, jolloin kaduilla on hiljaista. Sen sijaan iltaisin ja öisin Ramadan on vuoden vilkkainta ja meluisinta aikaa. Etenkin kahden viimeisen viikon aikana muslimit vierailevat iltaisin ja öisin paljon ravintoloissa ja ystäviensä luona sekä liikkuvat kaduilla, ostoskeskuksissa ja puistoissa. Paaston aikana lomailijoille tarjotaan useimmissa ravintoloissa normaalisti ruokaa ja alkoholijuomia.
Viimeinen paastopäivä on aatto, jota seuraa kolme pyhää. Kahtena ensimmäisenä pyhäpäivänä museot, virastot ja liikkeet ovat suljetut.

Ruokakulttuuri

Egyptiläinen keittiö on saanut vaikutteita turkkilaisesta, italialaisesta, ranskalaisesta, kreikkalaisesta ja eri arabimaiden keittiöistä. Terävyyttä ruokiin saadaan lisäämällä pippuria felfeli ja tuliseksi ruoka maustetaan punapippurilla shatta.

Tyypillisiä kansanruokia ovat ruskeat keitetyt pavut foul ja öljyssä keitetyt vihannespyörykät tameija, jotka valmistetaan jauhetuista pavuista ja maustetaan sipulilla, suolalla ja persiljalla.
Pääruokana on lammasta, naudanlihaa, lintua tai kalaa. Muslimit eivät syö sianlihaa. Linnuista kana, kalkkuna ja kyyhkynen ovat tavallisimmat. Myös kalaa syödään usein. Kalaravintoloissa on tarjolla myös muita merenherkkuja.
Lihasta valmistetaan esim. ruskistettuja lihapaloja kebab halla, haudutettuna omassa paistinliemessään tai tomaattikastikkeessa sipulin ja valkosipulin kera. Kebab ja kofta ovat vartaassa hiilloksella paistettua lihaa.
Vihanneksia, mm. tomaatteja, paprikoita ja kesäkurpitsoja, täytetään riisi-lihaseoksella. Munakoisoa on useita lajeja.

Pääruuan kera syödään salaatteja, kuten seesaminsiemenistä valmistettua tahinaa. Salatat zabadia tehdään jugurtista, kurkusta ja mintusta. Torchi on sekoitus suolattuja vihanneksia. Babaghanough on keitetystä, hienonnetusta munakoisosta valmistettua salaattia, johon lisätään tahinaa.
Ruokapöytään kuuluu ehdottomasti rieskaleipää muistuttava eish baladi.

Ruokajuomana on useimmiten vesi. Oluista tunnetuimpia ovat Stella ja Sakkara ja viinimerkeistä suosituimpia Sheherazade ja Omar Khayam.

Jälkiruuaksi nautitaan yleensä hedelmiä, mustaa tai minttuteetä shai be nana tai kahvia ahwa.

Herkkävatsaisten tulee välttää kypsentämättömiä ruokia. Huolehdi hyvin käsihygieniastasi erityisesti ruokailujen yhteydessä.

Hyvää ruokahalua – Bel hana u sefa!

Kolmen ruokalajin ateria ravintolassa maksaa 120–240 EGP, pullo viiniä 80–200 EGP. Pienessä paikallisessa ravintolassa lounas tai illallinen maksaa 40–50 EGP.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti