torstai 17. tammikuuta 2013

Espanja

Espanja on yksi lomamaiden ehdottomista klassikoista. Hyvät hiekkarannat, kiinnostavat kaupungit ja nähtävyydet tarjoavat lomaelämyksiä moneen makuun. Auringon hellimään Espanjaan kuuluvat komeat golfviheriöt, iltapäivän levollinen siesta ja yöhön venyvät herkulliset illalliset.
Elämää vietetään kaduilla, aukioilla, rannoilla – siellä missä on muita ihmisiä – ja aina on aikaa juhlaan, fiestaan.

Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

Espanjaan tullaan nauttimaan rantalomasta, antoisista retkistä, hyvästä ruuasta ja vilkkaasta iltaelämästä. Tästä johtuen pukeutumistyyli on suhteellisen vapaa. Uima- ja ranta-asu sopivat kuitenkin vain rannalle. Kaupunkikohteissa pukeudutaan helteelläkin asiallisesti, samoin kirkkoihin ja museoihin tutustuttaessa.

Siesta on espanjalainen tapa viettää lepotauko päivän kuumimpaan aikaan n. klo 13.30–16.30, jolloin kaupat, toimistot ym. ovat suljetut.

Pyhäpäiviä
1.1.       uusivuosi Año Nuevo
6.1.       loppiainen Epifania
19.3.     isänpäivä San José
28.3.13 kiirastorstai
29.3.13 pitkäperjantai
1.4.13.  pääsiäispäivä
1.5.      vapunpäivä Día del Trabajo
25.7.     Santiagon, Espanjan suojeluspyhimyksen päivä
15.8.     Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä Asunción de Nuestra Señora
12.10.   Kolumbuksen päivä Día de la Hispanidad, Día de la Virgen del Pilar
1.11.     pyhäinpäivä Día de todos los Santos
6.12.     perustuslain päivä Diá de la Constitución
8.12.     synnittömän sikiämisen päivä Inmaculada Concepción
25.12.   joulupäivä
Ruokakulttuuri

Aamiainen desayuno tarjotaan klo 8–10, lounas almuerzo klo 13–15.30 ja illallinen cena klo 20 alkaen puoleen yöhön.
Ravintolat on luokiteltu haarukoilla, esim. 4 haarukan ravintola on korkeatasoinen. Myös cafeterioiksi luokitelluista paikoistakin voi saada maittavan aterian.

Alkupaloja
Tapas on alkupalaksi ja välipalaksi tarkoitettu ateria; pieni lautasellinen lämpimiä tai kylmiä suupaloja. Tapaksia on kymmeniä erilaisia ja jotkut kahvilat ovat erikoistuneet pelkästään niihin. Tapaksia ovat mm. friteeratut mustekalarenkaat calamares à la romana, espanjalainen peruna-sipulimunakas tortilla española, lihapullat albondigas, etanat caracoles ja juusto queso. Pulpo a la Gallega on mustekalaa oliiviöljyllä ja paprikamausteella maustettuna. Oliivit aceitunas tulevat usein hellepäivänä viinilasillisen tai oluen kyytipojaksi. Cadizin alueen oma alkupala on kaurakeksiä muistuttava uppopaistettu keksi, jonka sisälle on leivottu pieniä katkarapuja tortillita de camaron.

Pääruokia
Kuuluisin espanjalainen ruoka on sahramilla maustettu paella, jossa on riisin ja vihannesten lisäksi äyriäisiä, lihaa, kalaa tai kanaa. Paella mariscos sisältää merenantimia. Paellaa syödään yleensä lounaalla. Gazpacho on kylmä andalusialainen vihanneskeitto, Arranque on Cadizin ja Rotan alueen tiiviimpi kylmä vihanneskeitto. Leipää tarjotaan tomaatilla ja öljyllä kostutettuna pa amb tomaque. Päällä voi olla mm. ilmakuivattua kinkkua jamon serrano. Conejo con cebolla ja conejo al ajillo ovat kaniinia, edellinen sipulin, jälkimmäinen valkosipulin kera. Sisäfile solomillo tarjoillaan sellaisenaan grillattuna tai erilaisten kastikkeiden kera. Välikyljys entrecote on edullisempi vaihtoehto, bistec on ohut pihvi. Navarralainen los pimientos del piquillo on kalalla, äyriäisillä tai lihalla täytetty paprika. Kanaa pollo on tarjolla useimmiten grillattuna tai kuorrutettuna.
Merenantimia tarjoavat marisco-ravintolat, joista galicialaiset ovat maineikkaimpia, Cadizin ja Rotan alueella kannattaa ehdottomasti kokeilla "Valon rannikon" omia uppopaistettuja mereneläviä freiduras. Maukkaita Välimeren kaloja ovat mm. kulta-ahven dorada, kampela platija, meriantura lenguado, valkoturska merluza, miekkakala pez espada sekä meriahven mero. Muita merenherkkuja ovat katkaravut gambas, suuret katkaravut langostinos, hummeri langosta, simpukat almejas, sinisimpukat mejillones ja mustekalat calamares. Merikrotti rape on parhaimmillaan valkosipulin kera.

Jälkiruokia
Tyypillisiä jälkiruokia postres ovat rapeakuorinen viineri ensaimada, karamellivanukas flan, viskillä kostutettu jäätelökakku tarta de whisky ja mansikat kermavaahdon kera fresas con nata. Cadizin makea pulla tai Jerezin torttu maistuvat kahvin kera. Arroz con leche on kylmää sokerilla ja kanelilla maustettua riisipuuroa. Kylmää kookosmaitoa horchata nautitaan kuumina päivinä jääpalojen kera. Vesimeloni sandia on raikas jälkiruoka helteellä. Kataloniassa suosittuja ovat myös katalonialainen vanukas crema catalana ja tuorejuusto hunajan kera mel i mató.

Kahvit
Iso kuppi kotoisen makuista kahvia on café largo tai café americano. Café con leche sisältää puolet kahvia ja puolet kuumaa maitoa. Café solo on pieni kupillinen vahvaa kahvia. Café cortado on café solo maitotilkan kera. Carajillo on kupillinen kahvia, johon on lisätty tilkka brandyä. Café hielo virkistää keskikesän kuumuudessa.

Juomia
Voit nauttia aperitiiviksi lasillisen sherryä jerez. Ruokajuomana on yleensä olut cerveza tai viini vino: punaviini vino tinto, roséviini vino rosado, valkoviini vino blanco, talon viini vino de la casa. Tunnetuimpia ovat Penedesin ja Riojan alueiden viinit unohtamatta Jerezin alueen tuotteita, kuten Tio Pepe tai muita alueen sherryjä Rotan makea jälkiruokaviini on nimeltään Tintilla. Suosittu Mallorcan viini on Binissalem. Kuohuviineistä cava tunnetuimmat ovat Codornìu ja Freixenet.
Suosittu raikas ruokajuomasekoitus on tinto de verano, jossa on punaviiniä ja Gaseosa-juomaa. Muita suosittuja juomia ovat mm. punaviiniin tehty booli sangria, Kataloniassa juodaan kuohuviinistä tehtyä sangriaa cavasangria ja Hierbas-yrttilikööriä, jota saa kuivana seco tai makeana dulce. Zumo natural on tuoreista hedelmistä puristettua mehua.

Ateria keskihintaisessa ravintolassa juomineen maksaa n. 30 €. Lounas paikallisessa pikkuravintolassa juomineen maksaa 10–15 €.

Hyvää ruokahalua – Buen provecho!

tiistai 15. tammikuuta 2013

El Gouna

Kanavien El Gouna on kaunis lomakaupunki, jonka terrakotta-arkkitehtuuri kunnioittaa Lähi-Idän vanhoja rakennusperinteitä. Viehättävässä, viimeistellyssä El Gounassa kaikki on kävelyetäisyydellä: hotellien tasokkaat eri maiden keittiöitä edustavat ravintolat, keskusaukion pienet liikkeet ja kahvilat sekä tyylikäs huvivenesatama. Venetaksit kuljettavat kanavien varrelta pienen Zeytounan saaren hyvin hoidetulle hiekkarannalle.
Lähivesillä voit ihailla Punaisenmeren uskomattoman upeaa vedenalaista maailmaa snorklaten ja sukeltaen. El Gounasta pohjoiseen sijaitsevat sukelluskohteet kilpailevat kauneudessa jopa Hurghadan kuulujen koralliriuttojen kanssa!
Lomakaupungin sydämessä sijaitsee 18-reikäinen, hyvätasoinen golfkenttä. Rauhallisessa El Gounassa viihtyy koko perhe – lapsille on leikkipaikkoja ja omat uima-altaat.

El Gounan plussat ja miinukset

plussat
  • Kaunis ja tunnelmallinen lomakylä
  • Hienot sukellus- ja snorklausmahdollisuudet
  • Ihanteellinen kohde niin rauhaa rakastaville kuin aktiivilomailijoille
  • Erinomainen retkitarjonta
  • Tasokkaat hotellit
miinukset
  • El Gounassa ei ole paikallisasutusta
  • Suppeat ostosmahdollisuudet
  • Talvikuukausina yöt ovat viileitä ja usein tuulisia
  • Erilaisen bakteerikannan vuoksi vatsatauti voi yllättää lomailijan

Sharm el Sheikh, Egypti

Sateenkaaren väreissä komeilevat kalaparvet syöksähtelevät korallipuutarhojen lomitse, mureenat kurkistelevat koloistaan ja rauskut levittävät siipensä lipuen sinisen, painottoman hiljaisuuden halki. Moni saapuu Sharm el Sheikhiin ihailemaan ainutlaatuisen rikasta vedenalaista maailmaa. Alueella toimii kymmeniä sukelluskouluja. Sukeltajien ja snorklaajien lisäksi monipuolinen, hyvistä harrastusmahdollisuuksistaan tunnettu Sharm el Sheikh on lapsiperheiden suosiossa.
Moni perhe valitsee hotellinsa Naama Bayn loivasti syvenevän, pitkän rannan kupeesta. Palmujen reunustaman kauniin rantabulevardin ravintoloissa herkutellaan eri maiden keittiöiden antimilla. Hadaban kasvava hotellialue sijaitsee hieman Naama Baysta etelään. Retket vievät Punaisenmeren aarteiden ääreltä Raamatun maisemiin Siinain vuorille ja autiomaahan sekä vieläkin kauemmas menneisyyteen aina mahtavien faaraoiden aikaan.

Sharm el Sheikhin plussat ja miinukset

plussat
  • Hieno sijainti Siinain vuorten suojassa
  • Sharm el Sheikh lukeutuu maailman parhaisiin sukelluskohteisiin
  • Erinomaiset harrastusmahdollisuudet
  • Runsas ravintolatarjonta
  • Hyvätasoiset hotellit
  • Monipuoliset retket
miinukset
  • Naama Bayn päätie on vilkkaasti liikennöity
  • Illat ja yöt ovat viileitä joulu–helmikuussa
  • Erilaisen bakteerikannan vuoksi vatsatauti voi yllättää lomailijan

maanantai 14. tammikuuta 2013

Egypti Hurghada

Sukella pinnan alle tai nouse lasipohjaveneeseen – satumainen seikkailu Punaisellamerellä voi alkaa! Suojellut koralliriutat koreilevat kaikissa sateenkaaren väreissä. Onnekas saattaa nähdä vilauksen delfiineistä tai harvinaisista jättiläismerikilpikonnista. Puhtaista, kirkkaista vesistään tunnettuun Hurghadaan tullaan paitsi sukeltamaan ja snorklaamaan myös viettämään rentoa aurinkolomaa.
Tasokkaiden hotellialueiden edustalla avautuu pitkä, hyvin hoidettu ranta. Lomakaupungin ulkopuolelta, El Daharista löydät halutessasi myös paikallisen elämänmenon – basaarit ja perinteisiä herkkuja tarjoavat ravintolat.
Muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsee muinaisen Egyptin pääkaupunki Luxor, missä tutustut Karnakin mahtavaan kulttikeskukseen ja Kuninkaiden laakson hautoihin. Tällä lomalla ulottuvillasi ovat niin luonnon kuin ihmiskunnan arvokkaimpiin kuuluvat aarteet!

Hurghadan plussat ja miinukset

plussat
  • Hyvät hiekkarannat ja kirkas, puhdas vesi
  • Hienot sukellus- ja snorklausmahdollisuudet
  • El Daharissa ja Sakkalassa on myös paikallista elämää
  • Edullinen hintataso
  • Erinomainen retkitarjonta
miinukset
  • Hotellien ja keskustan välimatkat ovat pitkät
  • Alueen voimakkaan kasvun vuoksi runsaasti rakennustyömaita
  • Talvikuukausina on usein tuulista ja yöt ovat viileitä
  • Erilaisen bakteerikannan vuoksi vatsatauti voi yllättää lomailijan

arabiemiirikunnat

Seitsemästä emiraatista koostuva Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Arabian niemimaan koillisosassa, Omanin- ja Persianlahden rannalla. Dubai tunnetaan valtavista ostoskeskuksistaan, pilvenpiirtäjähotelleistaan ja mielikuvituksen rajoja hipovista rakennushankkeistaan. Tämä huippumoderni lomamaa upeine hiekkarantoineen, erinomaisine golfkenttineen, huvittelu- ja ostosmahdollisuuksineen tarjoaa kävijälleen ainutkertaisia lomaelämyksiä.

Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

1.1.  uudenvuodenpäivä
2.12.  itsenäisyyspäivä (kaksipäiväinen juhla, kaupat normaalisti avoinna)
24.12.  joulu 24.–26.12. (ei muslimeille)

Dubaissa on hallitsevana arabikulttuuri tapoineen ja perinteineen, mutta myös muut kulttuurit ja kansallisuudet hyväksytään. Katukuva on värikäs ja eksoottinen, samoin kielten kirjo.

Kauniit tavat ovat kaiken kanssakäymisen perustana. Kiireessäkin muistetaan tervehtiä, kätellä, vaihtaa poskisuudelmat, kysyä kuulumiset. Ostoksilla kohtelias matkailija saa aina hyvän palvelun. Paikalliset asukkaat ovat ystävällisiä.

Hallitsijasuku on kunnioitettu ja sen miespuolisten jäsenten kuvia näkee kaupoissa, ravintoloissa, tien varsilla ja hotelleissa. Kansa saa hallitsijasuvulta yllättäviä lahjoja, mm. ylimääräisiä vapaapäiviä, joista useimmiten ilmoitetaan vasta viime hetkellä. Tämä saattaa aiheuttaa muutoksia esim. retkiohjelmaamme sekä kauppojen aukioloaikoihin.

Alkoholia tarjoillaan vain hotellien (ei huoneistohotellien) ravintoloissa ja baareissa.

Valokuvaus on rajoitettua. Asuin- ja hallintopalatsien, hunnutettujen musliminaisten, rukoilevien ihmisten ja vihreäpukuisten poliisien valokuvaus on kielletty. Ihmisiä kuvattaessa on kohteliasta pyytää lupa.

Uskonto Arabiemiriikuntien virallinen uskonto on islam ja laki perustuu Koraaniin. Sharia-oikeuden rinnalla on käytössä länsimaalaistyyppinen rikos- ja siviilioikeus. Perjantai on islaminuskon mukaan pyhäpäivä. Silloin esim. virastot ja pankit ovat kiinni. Souk-alueet ja pienemmät ostoskeskukset avaavat ovensa vasta iltapäivällä, mutta suurimmat ostoskeskukset ovat avoinna normaalisti.

Moskeijoihin ja niiden pihoille on muiden uskontokuntien edustajilta pääsy kielletty lukuunottamatta Jumeirahin moskeijaa, jossa on mahdollista vierailla tiettyinä aikoina.

Ramadan Islaminuskoisten paastokuukausi kestää 29–30 päivää. Sen alkamispäivä ja kesto määräytyvät kuun kierron mukaan ja vuosittain Ramadan aikaistuu 11 päivää. Vuonna 2013 Ramadan alkaa n. 9.7. ja se päättyy n. 8.8.2013 alkavaan kolmepäiväiseen Eid el Fitr -juhlaan.

Paastokuukauden aikana syöminen, juominen ja tupakointi on kielletty yleisillä paikoilla aamun valkenemisesta aina pimeän tuloon asti. Matkailijoiden odotetaan noudattavan samaa syömättömyyden sääntöä päiväsaikaan. Kaduilla, ostoskeskuksissa, hotellien yleisissä tiloissa ja uimarannalla ei saa syödä, juoda, tupakoida eikä syödä purukumia. Hotellien ulkopuoliset ravintolat ja kahvilat ovat suljettuina päivällä ja avaavat ovensa vasta auringonlaskun jälkeen. Myös suurin osa hotellien ravintoloista on päivällä suljettu. Iltaisin kadut, kahvilat ja ravintolat täyttyvät ihmisistä. Virastoissa, posteissa ja kouluissa on lyhennetty työpäivä. Ramadan vaikuttaa jonkin verran myös liikkeiden aukioloaikoihin. Osa liikkeistä on avoinna aamupäivällä noin klo 9–13 ja klo 19:n jälkeen. Spinneys-supermarketeista osa on avoinna klo 8–1, osa 24 t. Rantapuistojen palveluissa ja huvittelupaikkojen aukioloajoissa saattaa olla muutoksia, samoin illanviettopaikkojen ohjelmissa ja aukioloajoissa. Tarkista etukäteen aukioloajat. Elävän musiiikin ja tanssin esittäminen on kiellettyä.

Islamilaiset pyhät ovat liikkuvia juhlapäiviä, joiden ajankohta määräytyy kuun asennon mukaan. Ramadania seuraava paastonkatkaisujuhla Eid al Fitr kestää kolme vuorokautta, kuten myös noin kaksi kuukautta myöhemmin pyhiinvaelluskuukauden päättävä uhrijuhla Eid Al Adha. Juhla alkaa vuonna 2013 n. 15.10. Virastot ja liikkeet suljetaan ainakin yhdeksi, osa kolmeksi päiväksi. Eid al Adhan aikana osa liikkeistä on auki vain iltaisin. Virastot, museot ja pankit ovat kiinni. Katukuva on juhlapyhinä värikäs, sillä kadut täyttyvät naapurimaista mm. Saudi-Arabiasta, Qatarista ja Omanista tulevista vieraista.
Islamilaisen kalenterin uudenvuodenpäivä on n. 15.11.2012 ja n. 4.11.2013.

Ruokakulttuuri

Arabiemiirikunnissa on tarjolla koko maailman keittiöiden kirjo. Paikallinen oma ruoka on libanonilaispainotteista arabiruokaa. Olennainen osa ateriaa on pitaleipä, joka toimii myös haarukkana. Riisiä tarjoillaan miltei joka aterialla. Aterian lisänä maistuvat mm. seesaminsiemenistä ja kahviherneistä tehty tahna hoummus sekä mintulla maustettu salaatti tabouleh, jossa on tomaattia sekä sipulia, persiljaa ja murskattua vehnää eli kuskusia.

Arabialaisia pääruokia ovat mm. kokonainen lammas riisipähkinäpedillä ghuzi, riisillä täytetyt viininlehtikääryleet warak enab, täytetyt kesäkurpitsat koussa mahshi, maustelammas riisin kera makbous ja vehnälammaspaistos hareis.

Suosittuja jälkiruokia ovat leipävanukas umm ali ja ruusuvedellä maustettu maitovanukas mehalabiya. Lampaalla tai kanalla ja salaatilla täytetty pitaleipä shawarma on ravitseva välipala. Buffetlounas hotellissa juomineen maksaa n. 200 AED. Tavallisessa ravintolassa lounaan voi saada 20–25 dirhamilla. Hyvää ruokahalua – Bel hana u sefa!

Bulgaria

Mustanmeren rannalla, Balkanin kaakkoisosassa sijaitseva Bulgaria on yksi suomalaisten suosikkilomamaista. Loivasti syvenevät, lapsiystävälliset rannat houkuttelevat perheen kesken lomailevia. Maan hintatasokin hemmottelee lomailijoita. Bulgarian rantalomakohteista löytävät omansa myös nuorekkaan ja vauhdikkaan iltaelämän ystävät. Mustanmeren rannikolla sijaitsevat myös maan kolmanneksi suurin kaupunki Varna vilkkaine ostoskatuineen sekä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva kaunis, historiallinen Nessebarin kaupunki.

Tapakulttuuria

Bulgarialaiset käyttävät puhuessaan paljon elekieltä. Toisin kuin muualla Euroopassa, pään pudistaminen Bulgariassa tarkoittaa kyllä. Ei on puolestaan pieni nyökkäys ylöspäin. Tosin nuorempi sukupolvi käyttää jo länsimaalaisia eleitä.
Tavattaessa on tapana kätellä, samoin erottaessa.
Bulgariassa on myös meille suomalaisille tuttu tapa koputtaa puuta kun toivotaan asioiden menevän suunnitelmien ja toiveiden mukaan. Pöytää ei kuitenkaan koputeta alapuolelta, koska pöydän alla uskotaan asuvan paholaisen.
Bulgarian kansalaisista n. 80 % on ortodokseja, n. 13 % muslimeja ja n. 7 % muihin uskontoihin kuuluvia.

Ruokakulttuuri

Bulgarialainen keittiö on kotoisa ja konstailematon. Maan värikkään historian aikana monet valloittajakansat ovat jättäneet jälkensä bulgarialaiseen ruokapöytään. Tyypillistä bulgarialaiselle keittiölle ovat raikkaat, oman pellon vihanneksista tehdyt salaatit, herkullinen tuore jugurtti, tuntikausia savipadassa haudutetut liharuuat ja makeat jälkiruokaleivonnaiset.

Bulgarialaisia herkkuja
banitsa, sirene-juustolla täytetty filotaikinaan leivottu piirakka
kashkaval pane, paneroitu edam-tyyppinen juusto
kavarma, saviruukussa haudutettu lihapata
kebaptsheta, grillattu jauhelihavarras
kjopalu, munakoiso-valkosipulitahna
lefer, valkolihainen Mustanmeren kala
ljytenitsa, paprika-tomaattitahna
kjyfteta, grillatut lihapullat
meshena skara, annos grillattua jauhelihaa ja lihaa
moussaka, peruna-jauhelihavuoka
palneni tsushki/piperki, riisillä ja jauhelihalla täytetyt paprikat
parsheni tikvitshki, paistetut kesäkurpitsaviipaleet valkosipulikastikkeen kera
sarmi, riisi-jauheliha- tai kasvis-riisiseoksella täytetyt viininlehti- tai kaalikääryleet
shopska salata, tomaatti-kurkku-paprikasalaatti, jonka päällä on raastettua sirenejuustoa
shishtseta, varras
sirene po shopski, savipadassa tomaattien ja paprikoiden kera haudutettua sirene-juustoa
snezanka salata, jugurtti-kurkku-valkosipulisalaatti
tarator, valkosipulilla maustettu jugurtti-kurkkukeitto
zaza, paistettuja tai marinoituja Mustanmeren pikkukaloja

Ruokajuomana voi nauttia hyvää bulgarialaista viiniä. Laadukkaita valkoviinejä ovat mm. Khan Krum Traminer, Domaine Boyar Muscat ja Targovishte Chardonnay. Punaviineistä kannattaa kokeilla esim. Lambolinin ja Loviconin cabernet savignon- tai merlot-viinejä. Pieneenkiin juhlaan sopii Iskran kuohuviini. Snapseja ovat mm. aniksella maustettu mastika ja hedelmäviina eli rakija. Paikallisia oluita ovat Astika, Zagorka ja Varnassa valmistettava MM.

Ateria keskihintaisessa ravintolassa juomineen maksaa noin 15 BGL (7,70 €). Edullisimmillaan lounaan juomineen voi saada 10–15 levalla (5–7,70 €).
Hyvää ruokahalua – Dobar apetit!

Egypti

Pohjoisessa Välimereen ja idässä Punaiseenmereen rajautuva Egypti lukeutuu Lähi-Idän ja koko arabimaailman mielenkiintoisimpiin maihin. Muinaisen Egyptin ainutlaatuisiin monumentteihin kuuluvat mm. Kairon eteläpuolella kohoavat Gizan pyramidit sekä maan valtasuonen Niilin länsirannalla, nykyisen Luxorin kupeessa levittäytyvän Kuninkaiden laakson hauta-alue. Maailmankuulujen historiallisten nähtävyyksien ohella Egypti tarjoaa aurinkoa, valkohiekkaisia rantoja ja ainutlaatuisen upeat sukellus- ja snorklausmahdollisuudet Punaisenmeren ihmeiden äärellä.

Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

Egyptissä vastaantulijaa tervehditään käsi sydämellä, joka osoittaa kunnioitusta tervehdittävälle. Hyvän huomenen tervehdykseen sabah el kher vastataan sabah en nuur. Tutuille voidaan vastata myös sabah il jasmin/asal/istah/ful eli jasmiinin/hunajan/kerman/kukantuoksuista huomenta.
Egyptiläiset ovat ystävällisiä, he pysähtyvät viittomaan tietä kartan kanssa harhailijalle tai vievät jopa kädestä pitäen oikeaan osoitteeseen. He eivät pane pahakseen, jos matkalla katsotaan muutama hajuvesi- ja papyruskauppa, juodaan teetä ja hierotaan kauppaa. Tinkiminen on näytelmä, josta sekä myyjän että asiakkaan oletetaan kiireettömästi nauttivan.
Muslimien tärkein rukouspäivä on perjantai, jolloin miehet pyrkivät rukoilemaan keskipäivän rukoushetken aikana moskeijassa. Puolenpäivän aikaan liikenne hiljenee, osa liikkeistä sulkee oven­sa. Moskeijan minareeteista kuuluu rukouskutsu ja Koraanin säkeitä, muslimit kääntyvät kohti Mekkaa.
Maan kristittyjen pyhäpäivä on sunnuntai, mutta käytännössä useimpien ainoa vapaapäivä on perjantai. Uskonto leimaa jokapäiväistä elämää. Koraanin sääntöjä noudatetaan niin tavoissa kuin ruokailuissa.
Perinne ja nykypäivä kohtaavat toisensa pukeutumisessa; isoisä kulkee galabeijassa ja turbaani päässä, nuoriso pukeutuu länsimaisiin vaatteisiin. Naiset eivät hunnuta kasvojaan, mutta peittävät usein hiuksensa vieraiden katseilta.
Iäkkäät henkilöt eivät asetu mielellään valokuvattaviksi, sen sijaan esim. kamelin omistajat jopa tyrkyttävät kameliaan kuvaan. Mikäli kuvaat, varaudu maksamaan kuvauksesta kamelin omistajalle. Lapsille voi antaa kuvauspalkkioksi esim. kynän. Kysy lupa kuvaamiseen. Museoissa peritään yleensä kuvausmaksu. Video- ja digikameroita ei saa viedä kaikkiin museoihin eikä kaikille raunioille. Huom. Egyptiläisessä museossa, Khefrenin pyramidin sisällä ja Pyhän Katariinan luostarialueen kirkossa sekä ikonigalleriassa kuvaaminen on kielletty.


Pyhäpäiviä– 15.11.12 islamilainen uusivuosi
– 11.1.12 itsenäisyysjulistuksen vuosipäivä

Pyhää vietetään Egyptissä uskonnosta riippuen sekä perjantaina että sunnuntaina. Kumpanakin päivänä osa liikkeistä ja ravintoloista on avoinna. Muslimeilla ja koptikristityillä on omat vuosittaiset juhlapäivänsä.

RamadanRamadan, muslimien paastokuukausi, kestää 28–30 päivää. Sen alkamispäivä ja kesto määräytyvät kuun kierron mukaan. Ramadan on vuosittain siirtyvä kuukausi eli kuukalenterin 9. kuukausi. Vuonna 2013 Ramadan alkaa n. 9.7. 

Ramadanin aikana auringonnousun ja -laskun välillä muslimin tulee pidättäytyä syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja päihteiden käytöstä sekä jopa nautintojen ajattelemisesta. Aamiainen iftar nautitaan auringon laskettua, jolloin kaduilla on hiljaista. Sen sijaan iltaisin ja öisin Ramadan on vuoden vilkkainta ja meluisinta aikaa. Etenkin kahden viimeisen viikon aikana muslimit vierailevat iltaisin ja öisin paljon ravintoloissa ja ystäviensä luona sekä liikkuvat kaduilla, ostoskeskuksissa ja puistoissa. Paaston aikana lomailijoille tarjotaan useimmissa ravintoloissa normaalisti ruokaa ja alkoholijuomia.
Viimeinen paastopäivä on aatto, jota seuraa kolme pyhää. Kahtena ensimmäisenä pyhäpäivänä museot, virastot ja liikkeet ovat suljetut.

Ruokakulttuuri

Egyptiläinen keittiö on saanut vaikutteita turkkilaisesta, italialaisesta, ranskalaisesta, kreikkalaisesta ja eri arabimaiden keittiöistä. Terävyyttä ruokiin saadaan lisäämällä pippuria felfeli ja tuliseksi ruoka maustetaan punapippurilla shatta.

Tyypillisiä kansanruokia ovat ruskeat keitetyt pavut foul ja öljyssä keitetyt vihannespyörykät tameija, jotka valmistetaan jauhetuista pavuista ja maustetaan sipulilla, suolalla ja persiljalla.
Pääruokana on lammasta, naudanlihaa, lintua tai kalaa. Muslimit eivät syö sianlihaa. Linnuista kana, kalkkuna ja kyyhkynen ovat tavallisimmat. Myös kalaa syödään usein. Kalaravintoloissa on tarjolla myös muita merenherkkuja.
Lihasta valmistetaan esim. ruskistettuja lihapaloja kebab halla, haudutettuna omassa paistinliemessään tai tomaattikastikkeessa sipulin ja valkosipulin kera. Kebab ja kofta ovat vartaassa hiilloksella paistettua lihaa.
Vihanneksia, mm. tomaatteja, paprikoita ja kesäkurpitsoja, täytetään riisi-lihaseoksella. Munakoisoa on useita lajeja.

Pääruuan kera syödään salaatteja, kuten seesaminsiemenistä valmistettua tahinaa. Salatat zabadia tehdään jugurtista, kurkusta ja mintusta. Torchi on sekoitus suolattuja vihanneksia. Babaghanough on keitetystä, hienonnetusta munakoisosta valmistettua salaattia, johon lisätään tahinaa.
Ruokapöytään kuuluu ehdottomasti rieskaleipää muistuttava eish baladi.

Ruokajuomana on useimmiten vesi. Oluista tunnetuimpia ovat Stella ja Sakkara ja viinimerkeistä suosituimpia Sheherazade ja Omar Khayam.

Jälkiruuaksi nautitaan yleensä hedelmiä, mustaa tai minttuteetä shai be nana tai kahvia ahwa.

Herkkävatsaisten tulee välttää kypsentämättömiä ruokia. Huolehdi hyvin käsihygieniastasi erityisesti ruokailujen yhteydessä.

Hyvää ruokahalua – Bel hana u sefa!

Kolmen ruokalajin ateria ravintolassa maksaa 120–240 EGP, pullo viiniä 80–200 EGP. Pienessä paikallisessa ravintolassa lounas tai illallinen maksaa 40–50 EGP.